среда, 29. октобар 2014.

Branka Popović: Patnja skrivana iza dobre fasade - PTSP i terapija

Patnja skrivana iza dobre fasade -  PTSP i terapija


   Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) (engl. posttraumatic stress disorder) je vrsta anksioznosti kao posledica psihološkog izlaganja stresnim doživljajima, koji uključuju smrtnu opasnost, ozbiljne fizičke povrede ili pretnju fizičkom integritetu osobe, koje ta osoba doživljava krajnje traumatično. Može se takođe definisati i kao razvoj značajne anksioznosti, straha, osećaja bespomoćnosti nakon izlaganja traumatskom doživljaju (bilo kroz lično iskustvo ili kao svedok nečijeg traumatskog iskustva). Karakteristični su simptomi odvajanja i gubitak emotivne reakcije, moglo bi se reći otupelosti. Iako često ne mogu da se prisete pojedinosti vezanih za traumu, oni to ponovo proživljavaju kroz snove, flešbekove, naročito kad ih neki detalji podsete na traumatsko iskustvo.
   Vojne borbe, saobraćajne nezgode, kriminalne radnje (ubistva,  krađe) , torture, razvodi, bombardovanje, prirodne nepogode (poplave,  zemljotres, požar), dakle svako iskustvo gde postoji smrtna opasnost iliti iskustvo bliske smrti može dovesti do PTSP-a. 

  Bahove cvetne kapi

  Star of Bethlehem je jedna od cvetnih esencija koja se preporučuje za šok i traumu. Za nekontrolisani bes i brzu narav Impatiens, Gorse za beznadežnost i očaj, Rock Rose (Sunčanica) za veliki strah, paniku, Wild Rose (Šipurak) za apatiju, rezigniranost. 
   Ili jednostavnije, osobi se daje Rescue remedy koji u svom sastavu sadrži:

  • Star of Bethlehem ( Ptičije mleko ) – za šok mentalni  ili fizički, jer omogućava opuštanje i  smirivanje.
  • Rock Rose ( Sunčanica ) – za doživljaj užasa i panike u situacijama kada se čini da nema nade.  Sunčanica pruža mentalnu snagu osobi da ovlada teškom situacijom kako bi pronašla izlaz iz situacije.
  • Clematis ( Pavitina ) – za nesvest, ili nesvestice  i vrtoglavice, pa i stanje kome.
  • Impatiens ( Nedirak ) – za neumereno uzbuđenje, uznemirenost.
  • Cherry Plum ( Višnja ) – za gubitak samokontrole i histeričnost. Višnja sprečava gubitak kontrole uma nad fizičkim postupcima i ne dopušta da nagon bude brži od razuma.

   Homeopatski tretman

   Izlečenje nakon traume može zahtevati dugotrajan proces lečenja koji podrazumeva i psihološko savetovanje i dobro izabranu konstitucionalnu homeopatsku remediju.
   Neke od rubrika iz Kentovog repertorijuma bi bile bes i  iritabilnost (M, anger, iriscability), preokupiranost mislima (M, absorbed, buried in thoughts), žaljenje (M, lamenting), anksioznost (M, anxiety), otupelost (M, dullness), osećaj bespomoćnosti (M, helplessness), bolesti zbog tuge (M, ailments, grief from), apatija (M, indifference, apathy), depresija (M, sadness)...
   Neki od remedija Aurum met, Ignatia amara, Natrum mur, Phosphoric acid, Sepia, Staphysagria, Arsenicum alb, Thuja, Causticum, Calcarea carb, Nux vomica, Pulsatilla, Nitric acid... Svaki ima svoje osobenosti: tako će se Nat-mur razboleti zbog tuge i vraćanja na prošle, neprijatne događaje, Ignatia zbog sadašnje tuge i to krije u sebi iza dobre fasade, Staphysagria zbog potisnutog besa ili nakon silovanja, Phos-acid kao i ostale kiseline je istrošena, umorna, bez ispoljavanja osećanja...

   Prva pomoć nakon traume
   Aconitum napellus- za stanje šoka, straha, panike sa hiperventilacijom, Carbo vegetabilis- za stanja kolapsa, Arnica montana - stanje šoka gde se osoba ponaša kao da se ništa nije desilo a kasnije je stignu posledice. Odmah nakon traume je najbolje uporedo dati Rescue remedy sa homeopatskim lekom
  RR je namenjen za situacije AKUTNOG stresa i šoka. Za krizne situacije koje su u toku ili neposredno posle krize. On ne preuzima mesto medicinskom tretmanu ali pomaže da se izbegne mentalna patnja, omogućava telu da bez odlaganja započne sopstveni proces iscelenja. To je preparat za sve hitne situacije – znači kad postoje stanja panike, šoka, mentalne utrnulosti.








Нема коментара:

Постави коментар