петак, 6. мај 2016.

Sve je OGLEDALO, dok u jednom trenutku to više nije

"Sve je ogledalo" može da bude moćna i transformativna praksa dok učimo da orjentišemo sinhronicitete u vezama između unutrašnjeg i spoljašnjeg života, između našeg sopstva i drugih. Ali onog trenutka kad izgubimo iz vida paradoksalnu prirodu života, ovo malo New Age fundamentalizma može nas učiniti malo psihički poroznim i u nekim situacijama nas staviti na put povređivanja.To posebno može biti štetno u nasilnim i haotičnim situacijama, može dovesti do optuživanja žrtve i opravdavanja bezobzirnog ponašanja.


Postoje trenuci kad je nečije loše ponašanje njihovo i samo njihovo. I umesto da razmišljamo kako da sebe poboljšamo ili "se izdignemo iznad svojih emocija", moramo poštovati svoju reakciju i postati ogledalo. Što će reći, pokažite drugom svoju snažnu i jasnu granicu.
Ideja da bi trebalo imati neograničeno strpljenje i fleksibilnost podrazumeva da nas "ogledalo" pravilo uči da tolerišemo više nego što bi trebalo, da uvek "radimo na sebi", da suzbijamo naše nesuglasice, da budemo "više razvijeni" i postižemo unutrašnji mir. Ali šta ako unutrašnji mir zavisi od tvog NE?! Šta ako biti razvijen znači mahati mačem pronicljivosti, koji poznaje svoj stav i ne boji se da kaže "Ja nisam u tome".


U drevnoj tradiciji Kabale, razvoj duše je predstavljen simbolom koji se naziva Drvo života. To je na neki način mapa božanstva koja poštuje polarnosti i njihov središnji put. Iznad drveta su 10 sefirota ili duhovnih principa po kojima je svet stvoren. Iako je bogat i složen sistem, pričala bih o jednom paru suprotnosti Chesed i Gevurah.
Dok je Chesed "bezgranična ljubaznost ljubavi", Gevurah je "ne više". To je ograničenje naših prirodnih impulsa za davanjem dobrote. To je linija povučena u pesku. doh Chesed privlači druge bliskošću, Gevurah su granice. To je povlačenje koje time čini drugu stranu odgovornom.
Zajedno Chesed i Gevurah deluju da stvore dinamičku ravnotežu u navigaciji duše odnosa sa svetom. Paradoksalno (to je i sočni deo) upravo je povlačenje Gevuraha ono koje kreira mogućnost da se Chesed dogodi. Drugim rečima, disciplina koju očekujemo od drugih je zapravo izraz ljubavi. Za razliku od osuđivanja, Gevurah je tenacitet (zadržavanje fokusa na jednom predmetu) ka našem, kao i kod drugih, najvećem potencijalu.
Mada asertivnost u postavljanju svojih granica retko čini da se osećamo dobro u tom trenutku, to je na kraju izraz ljubavi u prepoznavanju nečijih mogućnosti i kazivanju "Očekujem bolje od tebe". Reći Ne je moćan lek koji stavlja odgovornost gde zaista pripada i poziva druge da žive poštujući te granice. 

izvor: http://toko-pa.com/2015/03/23/mirror/

Нема коментара:

Постави коментар