недеља, 13. март 2016.

Osho: Ljubav je periferija, sloboda je središte




Atiša ima jednu važnu poruku da vam da. To je poruka svih buda, svih prosvetljenih ljudi na svetu. Oni kažu: Ljubav i sloboda nisu odvojene stvari, ne možete da birate. Ili ćete imati oboje, ili ćete morati da odbacite oboje. Ali ne možete da birate, ne možete imati jedno.

Ljubav je periferija, sloboda je središte.


Čovek mora da napreduje u tako osetljivom balansu, u kome ljubav i sloboda mogu da cvetaju zajedno. I to mogu, jer se kod nekoliko retkih pojedinaca to dogodilo. I ako se to dogodilo samo jednom pojedincu, u celoj istoriji, to se može dogoditi svakom ljudskom biću. To je vaš potencijal, vaše urođeno pravo.

Meditacija je balans.

Meditacija je ptica sa dva krila: sloboda i ljubav.

Moj napor u ovom polju buda jeste da vam dam oba krila: budite puni ljubavi i budite slobodni, imajte ljubav i ne budite posesivni. Budite slobodni, ali nemojte postati hladni; ostanite topli, topli od ljubavi.

Vaša sloboda i vaša ljubav treba da rastu ruku pod ruku, u dubokom zagrljaju, u jednoj vrsti plesa, pomažući jedna drugu. I tada je rođen potpun čovek, koji živi u svetu i uopšte nije od sveta. Onda je rođen čovek u kome se sreću suprotnosti, sjedinjuju i postaju komplementarne; onda je čovek bogat. 

Samo voleti bez slobode je osiromašenje, ili samo biti slobodan bez ljubavi jeste živeti usamljeno, tužno, u tami. Sloboda je potrebna za rast ljubavi, ljubav je potrebna da biste uzgajali slobodu.

Moj sanjasin treba neprestano da se seća da ne bira između ova dva. Oboje treba zajedno da se apsorbuju, zajedno da se svare. Ljubav treba da postane vaša periferija, vaša akcija, a sloboda treba da postane vaše biće, vaše središte, vaša duša. 

Odlomak iz knjige "Knjiga mudrosti", Osho

Нема коментара:

Постави коментар